National Repository of Grey Literature 15 records found  1 - 10next  jump to record: Search took 0.00 seconds. 
Naturkulturstadt Brno Židenice – Garden vineyards
Lietavová, Veronika ; Sedlák, Jan (referee) ; Kiszka, Josef (advisor)
The topic of diploma thesis is an ideological processing of a conception which will allow for a gradual transformation of a gardening colony to a place of primary living and improvement of pedestrian passages, because the area is inaccessible nowadays. The goal of this proposal is not a controlled and sudden change of the whole area it is the opposite of that, it leaves space for the autopoetic growth of the area. The proposal introduces new complementary functions in important points of the area, centres, from which not only the area of Židenický kopec will profit, but also other parts of the city of Brno. New functions respect the tradition of cultivation and gardening in the area, which is deeply rooted in this location and brings new forms of production of crops, thanks to which the districts of Židenice and Vinohrady can become more autonomous in the future. The focal point of the diploma project is a proposal of one of the chosen areas derived from urbanistic conception. The project of research centre with food production at the top of the Židenický kopec, which will become an “ecological lighthouse”, a new way of effective cultivation of crops using technology to obtain natural resources and improvement of sustainability of cities. Together with the gardening colony the research centre will allow the inhabitants of Židenice and Vinohrady an access to locally sourced food and will increase the awareness about many aspects of growth and the source of the food.
Tools and methods for measuring and reducing risk
Šmídová, Zdeňka ; Strnadová, Michala (referee) ; Škapa, Stanislav (advisor)
The content of this thesis is a critical analyze of the current methods of risk reduction in a company engaged in food production. Based on the obtained information to suggest methods for measuring and reducing risks in the field of staff and food industry. The food industry comes up with a lot of characteristics of the field, such as professional staffing, increasing demands on the level of hygiene (as part of the enforcement authorities, and by consumers) as well as keeping pace with new trends and technologies. The main contribution of this work is to show how the selected company can deal with the risks and survive in a highly competitive environment.
Balance of energy, water and nutrients in the aquaponic cycle
Szotkowski, Matěj ; Procházková, Michaela (referee) ; Máša, Vítězslav (advisor)
Předložená diplomová práce byla zpracována s cílem vytvořit přehled poznatků v oblasti akvaponické potravinové produkce. Informace získané během tvorby tohoto přehledu pak měly vést, v kombinaci s daty získanými z funkčního provozu, k vytvoření matematického modelu akvaponického cyklu. Na akvaponické farmě provozované společností Flenexa plus s.r.o., která byla zdrojem potřebných procesních dat, měla být dále zpracována a vyhodnocena bilance energie a vody. Nakonec měla být v průběhu práce posouzena možnost implementace mikrořasového fotobioreaktoru do akvaponického cyklu. Úvod práce představuje motivaci vedoucí k potřebě inovovat dnešní potravinovou produkci. Kriticky jsou zhodnoceny predikce vývoje lidské populace, a to pak hlavně z pohledu dopadu, který by tento růst měl na zemědělskou produkci. Současná situace se na základě získaných poznatků ukazuje jako neudržitelná, primárně pak v oblastech vodohospodářství a energetické spotřeby. Následně je jako možné řešení vedoucí ke zlepšení udržitelnosti potravinové produkce zkoumána akvaponie. Akvaponie je definována a její jednotlivé komponenty jsou představeny z hlediska mechanismu jejich fungování a z pohledu jejich návrhu. Mezi popsané oblasti patří například principy tzv. coupled a decoupled akvaponie a popis možných typů hydroponického komponentu. V této části práce je pozornost věnována také představení cyklů jednotlivých živin v rámci akvaponie. Následující a poslední teoretická část práce je pak věnována mikrořasovému fotobioreaktoru. Jsou zde popsány mechanismy, jak motivující, tak odrazující od zakomponování bioreaktoru do akvaponie. V oblasti výhod se jedná hlavně o jeho roli ve stabilizaci pH a spotřebě toxikého amoniaku. Na druhou stranu jeho ekonomické dopady na profitabilitu akvaponie jsou velmi proměnlivé v závislosti na způsobu implementace. Samotný mikrořasový fotobioreaktor je pak v práci detailněji představen. Jednotlivé procesní ukazatele ovlivňující růst řas jsou rozebrány, a to společně s jednotlivými typy fotobioreaktoru, metodami sklizně a využitími pro vyprodukované mikrořasy. Na základě poznatků schromážděných v této práci pak lze jako nejvhodnější k implementaci do akvaponie doporučit hybridní fotobioreaktory, u kterých je většina osvětlení zajištěna v podobě slunečního svitu. Samotná experimentální část práce pak začíná popisem zkoumaného provozu společnosti Flenexa plus s.r.o. z pohledu aplikovaného akvaponického procesu. Jednotka podrobená měření byla provozně stabilní a využívala implementace hydroponického komponentu typu Deep Water Culture (DWC). Spolu s detailním popisem celého provozu jsou poskytnuty a vyhodnoceny vypracované bilance vody a energií. Pozornost je pak přesunuta k matematickým modelům vypracovaným a ověřeným na základě dat a poznatků shromážděných z provozu společnosti Felenexa plus s.r.o. Logika a algoritmy, na kterých jsou oba modely postaveny, jsou v této části vysvětleny a diskutovány společně s hlavními funkcemi a schopnostmi obou modelů. První, primárně statistický model je představen jako nástroj pro použití při uvádění akvaponie do provozu. Druhý, fyzikální model pak v uživatelsky přívětivém formátu představuje základ pro model řízení akvaponické farmy s mikrořasovým fotobioreaktorem. V neposlední řadě jsou nastíněny také cesty možného budoucího vývoje pro oba vytvořené modely. Práce je následně završena shrnutím a diskusí nad poznatky a výstupy získanými během celého tvůrčího procesu.
Hydroponic farm as a business project
SMUTNÁ, Marta
The aim of this thesis is to verify the economic efficiency and environmental impacts of the practical application of bioeconomics in the form of a business project for the hydroponic farm built by an educational institution. The project plan evaluates the economic efficiency of the alternative method of plant cultivation. The economic analysis is followed by an evaluation of the environmental impacts of hydroponic cultivation. The first chapters of the thesis focus on the theory of bioeconomics, hydroponic cultivation and a description of current world megatrends. The thesis also discusses the role of hydroponics in the context of global challenges and the European Union´s view on hydroponics. It is followed by a chapter describing the methodology for proceeding with the development of a business plan and a cost-benefit analysis methodology. These methodologies provide guidelines for the practical part. The first part of the practical part of this thesis focuses on the business plan for the hydroponic farm project, which includes several subchapters and analyses. First, the characteristics of the owner, project and products are described, followed by analyses of the market, customers, competitors and suppliers, then the staffing, marketing strategy are described and the project implementation schedule is presented. All costs and revenues are quantified in detail in the individual chapters and from these, a financial plan is summarized, including financial statements and projections for various scenarios and options for financing the project. Subsequently, the economic management of the project and its potential success is evaluated using evaluation indicators, risk analysis, PESTEL, Porter's analysis of 5 competitive forces and SWOT analysis. The hydroponic project is then compared with the conventional agriculture production within the cost-benefit analysis and evaluated from an environmental perspective in association with theoretical knowledge and information.
Naturkulturstadt Brno Židenice – Garden vineyards
Lietavová, Veronika ; Sedlák, Jan (referee) ; Kiszka, Josef (advisor)
The topic of diploma thesis is an ideological processing of a conception which will allow for a gradual transformation of a gardening colony to a place of primary living and improvement of pedestrian passages, because the area is inaccessible nowadays. The goal of this proposal is not a controlled and sudden change of the whole area it is the opposite of that, it leaves space for the autopoetic growth of the area. The proposal introduces new complementary functions in important points of the area, centres, from which not only the area of Židenický kopec will profit, but also other parts of the city of Brno. New functions respect the tradition of cultivation and gardening in the area, which is deeply rooted in this location and brings new forms of production of crops, thanks to which the districts of Židenice and Vinohrady can become more autonomous in the future. The focal point of the diploma project is a proposal of one of the chosen areas derived from urbanistic conception. The project of research centre with food production at the top of the Židenický kopec, which will become an “ecological lighthouse”, a new way of effective cultivation of crops using technology to obtain natural resources and improvement of sustainability of cities. Together with the gardening colony the research centre will allow the inhabitants of Židenice and Vinohrady an access to locally sourced food and will increase the awareness about many aspects of growth and the source of the food.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (advisor) ; Kandert, Josef (referee)
This diploma thesis is a descriptive case study of permaculture oriented families and individuals in the Czech Republic, who are aiming for food self-sufficiency. The goal is to describe the lifestyle of self-supplying food producers, their strive for permacultural principles of sustainable development and the making of agricultural systems. The main focus is on describing the economical and material background of households, their strategies and practices for achieving food self-sufficiency, and motivation and difficulties related to this matter. Data were collected by observing and interviewing 8 permaculture households.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (advisor) ; Kandert, Josef (referee)
This diploma thesis is a descriptive case study of permaculture oriented families and individuals in the Czech Republic, who are aiming for food self-sufficiency. The goal is to describe the lifestyle of self- supplying food producers, their strive for permacultural principles of sustainable development and the making of agricultural systems. Data were collected by observing and interviewing 8 households, analysing relevant literature and other data resources that were autonomously provided by informants. The main focus is on describing the economical and material background of households, their strategies and practices for achieving food self-sufficiency, and motivation and difficulties related to this matter. Powered by TCPDF (www.tcpdf.org)
Christian view of ethical issues in agriculture
Jelínek, Pavel ; Štica, Petr (advisor) ; Bouma, David (referee)
Pavel Jelínek Title of the thesis: A Christian view of ethical issues in agriculture Abstract: The work deals with the ethical issues of Czech agriculture. With the help of some indicators from the field of politics and sociology, the situation of Czech farmers is characterized, which can influence their ethical decisions. There are several facts that appear to be ethically problematic and require a certain position. Based on the analysis of some biblical texts and reflections on the relevant ecclesiastical documents, appropriate Christian attitudes are sought, with which it is possible to approach agriculture. The aim of the thesis is to indicate the contribution of the Christian attitude to ethical issues in agriculture, to design such an ethical orientation that will best correspond to Christian teaching in the context of current ethical dilemmas and to think about how to apply this orientation in practice. Keywords: Ethics in agriculture, social teaching of the church, soil protection, food production, environment, Czech agriculture
Balance of energy, water and nutrients in the aquaponic cycle
Szotkowski, Matěj ; Procházková, Michaela (referee) ; Máša, Vítězslav (advisor)
Předložená diplomová práce byla zpracována s cílem vytvořit přehled poznatků v oblasti akvaponické potravinové produkce. Informace získané během tvorby tohoto přehledu pak měly vést, v kombinaci s daty získanými z funkčního provozu, k vytvoření matematického modelu akvaponického cyklu. Na akvaponické farmě provozované společností Flenexa plus s.r.o., která byla zdrojem potřebných procesních dat, měla být dále zpracována a vyhodnocena bilance energie a vody. Nakonec měla být v průběhu práce posouzena možnost implementace mikrořasového fotobioreaktoru do akvaponického cyklu. Úvod práce představuje motivaci vedoucí k potřebě inovovat dnešní potravinovou produkci. Kriticky jsou zhodnoceny predikce vývoje lidské populace, a to pak hlavně z pohledu dopadu, který by tento růst měl na zemědělskou produkci. Současná situace se na základě získaných poznatků ukazuje jako neudržitelná, primárně pak v oblastech vodohospodářství a energetické spotřeby. Následně je jako možné řešení vedoucí ke zlepšení udržitelnosti potravinové produkce zkoumána akvaponie. Akvaponie je definována a její jednotlivé komponenty jsou představeny z hlediska mechanismu jejich fungování a z pohledu jejich návrhu. Mezi popsané oblasti patří například principy tzv. coupled a decoupled akvaponie a popis možných typů hydroponického komponentu. V této části práce je pozornost věnována také představení cyklů jednotlivých živin v rámci akvaponie. Následující a poslední teoretická část práce je pak věnována mikrořasovému fotobioreaktoru. Jsou zde popsány mechanismy, jak motivující, tak odrazující od zakomponování bioreaktoru do akvaponie. V oblasti výhod se jedná hlavně o jeho roli ve stabilizaci pH a spotřebě toxikého amoniaku. Na druhou stranu jeho ekonomické dopady na profitabilitu akvaponie jsou velmi proměnlivé v závislosti na způsobu implementace. Samotný mikrořasový fotobioreaktor je pak v práci detailněji představen. Jednotlivé procesní ukazatele ovlivňující růst řas jsou rozebrány, a to společně s jednotlivými typy fotobioreaktoru, metodami sklizně a využitími pro vyprodukované mikrořasy. Na základě poznatků schromážděných v této práci pak lze jako nejvhodnější k implementaci do akvaponie doporučit hybridní fotobioreaktory, u kterých je většina osvětlení zajištěna v podobě slunečního svitu. Samotná experimentální část práce pak začíná popisem zkoumaného provozu společnosti Flenexa plus s.r.o. z pohledu aplikovaného akvaponického procesu. Jednotka podrobená měření byla provozně stabilní a využívala implementace hydroponického komponentu typu Deep Water Culture (DWC). Spolu s detailním popisem celého provozu jsou poskytnuty a vyhodnoceny vypracované bilance vody a energií. Pozornost je pak přesunuta k matematickým modelům vypracovaným a ověřeným na základě dat a poznatků shromážděných z provozu společnosti Felenexa plus s.r.o. Logika a algoritmy, na kterých jsou oba modely postaveny, jsou v této části vysvětleny a diskutovány společně s hlavními funkcemi a schopnostmi obou modelů. První, primárně statistický model je představen jako nástroj pro použití při uvádění akvaponie do provozu. Druhý, fyzikální model pak v uživatelsky přívětivém formátu představuje základ pro model řízení akvaponické farmy s mikrořasovým fotobioreaktorem. V neposlední řadě jsou nastíněny také cesty možného budoucího vývoje pro oba vytvořené modely. Práce je následně završena shrnutím a diskusí nad poznatky a výstupy získanými během celého tvůrčího procesu.
Individual food self-sufficiency in Czech Republic: case study of permaculture oriented families and individuals
Soukup Tůmová, Terézia ; Tuček, Milan (advisor) ; Kandert, Josef (referee)
This diploma thesis is a descriptive case study of permaculture oriented families and individuals in the Czech Republic, who are aiming for food self-sufficiency. The goal is to describe the lifestyle of self-supplying food producers, their strive for permacultural principles of sustainable development and the making of agricultural systems. The main focus is on describing the economical and material background of households, their strategies and practices for achieving food self-sufficiency, and motivation and difficulties related to this matter. Data were collected by observing and interviewing 8 permaculture households.

National Repository of Grey Literature : 15 records found   1 - 10next  jump to record:
Interested in being notified about new results for this query?
Subscribe to the RSS feed.